Ledenfeest

Ledenfeest

Ledenfeest Natuurpunt Lanaken: Te gek om los te lopen!

Op zondag 3 februari 2019 vond het ledenfeest van Natuurpunt Lanaken op de campus van het Openbaar Psychiatrisch Woonzorgcentrum (OPZC) te Rekem plaats. Dit jaar werd natuur met erfgoed en zorg gecombineerd.

Maar liefst 65 leden kwamen op deze bijzondere editie opdagen. Na de algemene voorstelling van de organisatie brachten ze een bezoek aan de oude boerderij die uit de jaren 50 van de negentiende eeuw dateert.

Het bezoekerscentrum toont de collectie van onder meer werktuigen en medische voorwerpen die aan het vroegere gesticht hebben toebehoord, zoals timmergereedschap, landbouwalaam, kledij, dwangbuizen, instrumenten voor aderlatingen, apparaten voor elektroshocks,….

Daarna kreeg de groep een rondleiding op zowel het oude ‘krankzinnigenkerkhof’ als op de nieuwe natuurbegraafplaats aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Tussen 1921 en 1981 werden op de oude begraafplaats circa 1.750 overledenen begraven. De percelen bestaan uit grasperken met heide en rijen grafzerken. Dit zijn eenvoudige betonnen kruisen met een metalen plaatje voorzien van de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene, uitgezonderd een aantal smeedijzeren kruisen en grafstenen.

De inrichting van de nieuwe natuurbegraafplaats bestaat enkel uit natuurlijke inrichtingselementen. In het bos verbindt het wandelpad de acht begraafzones, die in totaal plaats bieden aan zo’n 250 biologisch afbreekbare urnen. Aan elke zone staat een houtsculptuur met een dierenvorm of een mythische figuur als gedenkzuil, zodat de nabestaanden deze plek in het bos gemakkelijk kunnen terugvinden.

Het ledenfeest werd tezamen met een aantal bewoners van OPZC in het cafetaria afgesloten.

Voor meer foto’s http://www.natuurpuntlanaken.be/fotos/nggallery/natuurpunt/Ledenfeest

Beheerder

X