Archiveer september 2019

20/10/2019 Dag van de Trage Weg

Elk jaar vindt in de herfst Dag van de Trage Weg plaats. Duizenden wandelaars, fietsers en ruiters trekken dan de wegjes en paadjes op. Van de Westhoek tot het Maasland, in het groen en in de stad, langs authentieke veldwegen en nieuwe tracés.

De gemeente Lanaken en Natuurpunt Lanaken organiseren samen op zondag 20 oktober 2019 een fietstocht van ca. 15 km. We verkennen dan de trage wegen van Lanaken en Gellik. In en vlak bij deze dorpscentra werd een nieuwe fietsverbinding gecreëerd en werden twee verwaarloosde buurtwegen opgeknapt.

We vertrekken om 13u30 aan Sportpark Montaignehof. De fietstocht duurt ca. 2,5 uur. Onderweg bezoeken we enkele markante plekken die het lokaal trage-wegennetwerk meer cachet geven.

Inschrijven kan enkel via het inschrijfformulier: https://www.natuurpunt.be/agenda/dag-van-de-trage-weg-36569

16/11/2019 Plantenverkoop

Jaarlijks organiseert Natuurpunt Limburg een plantenverkoop. De praktische organisatie ervan gebeurt door lokale afdelingen. Natuurpunt Lanaken steekt ook dit jaar weer de handen uit de mouwen.

Omdat we biodiversiteit belangrijk vinden, kiezen we uiteraard voor streekeigen soorten. Je kan uit een ruim aanbod kiezen: aalbes, beuk, boswilg, framboos, gele kornoelje, hazelaar, hulst, klimop, mispel, spork, winterlinde, zoete kers, … Natuurpunt Limburg kan dankzij de samenaankoop dit plantgoed aan lage prijzen aanbieden.

Je kan de bestelbon terugvinden op http://www.natuurpuntlimburg.be/plantenverkoop. Het plantgoed kan enkel in de voormiddag aan de loods in het natuurgebied Oude Weerd opgehaald worden.

Met deze actie steun je de werking van Natuurpunt Lanaken en de natuur in je buurt!

11/12/2019 Comedyvoorstelling ‘Flirten in het groen’

Flirten en verleiden. Iedereen doet het of probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. 

Deze voorstelling wordt vol enthousiasme gebracht door Joeri Cortens. Hij is lesgever bij Natuurpunt CVN, maar ook gekend van het tv-programma ‘Het zijn net mensen’ op Vier en van zijn wekelijks natuurpraatje bij ‘De Weekwatchers’ op Radio 2.

Wanneer ? 11/12/2019 van 20u00 tot 22u00

Waar ? Ontmoetingscentrum Veldwezelt
Berenhofstraat 12, 3620 Lanaken 
Bekijk op Google Maps

Begeleider : Joeri Cortens

13/10/2019 Paddenstoelenwandeling

Wil je meer weten over de veelzijdige wereld van de paddenstoelen in de Lanakense bossen? Kom dan mee naar de wandeling en verken samen met Natuurpunt Lanaken de diversiteit aan paddenstoelen in de bossen van Gellik (Gellikerheide en De Hoefaert). 

We besteden niet alleen aandacht aan de verschillende soorten, maar gaan ook dieper in op de standplaats, het samenleven met andere organismen en de manier waarop men ze kan herkennen. Ook de eetbare en giftige paddenstoelen worden extra belicht. 

Wanneer ? 13/10/2019 van 14u00 tot 17u00

Waar ? De Krieckaert
Krieckaertlaan 1, 3620 Lanaken 
Bekijk op Google Maps

Begeleider : Jos Vandebergh

X